KOZÍ MLÉKO jeho uplatnění v dětské výživě
KOZÍ MLÉKO jeho uplatnění v dětské výživě

Proč prémiová kojenecká a batolecí mléka obsahují kozí mléko? V jakém věku je podáváme? Jaké jsou výhody kozího mléka? 

Hlavní složky kozího mléka

Proč kozí mléko

Kozí mléko je blíže mateřskému

Součást zdravého jídelníčku



Kozí mléko je již od nepaměti cennou složkou lidské výživy. Má mnohé zdravotní benefity, spojené zejména s jeho dlouhodobou konzumací. Novinkou je, že na základě uskutečněných klinických studií a výzkumů jsou již k dispozici profesionálně sestavené výrobky dětské výživy na bázi kojeneckého kozího mléka - počáteční, pokračovací kojenecká mléka a výrobky s jeho přídavkem (instantní kozí kaše).



Hlavní složky kozího mléka 

Kozí mléko je svým složením velmi zajímavé. Je komplexním zdrojem více než 200 látek prospěšných pro lidské zdraví...Obsahuje nejhodnotnější živočišné bílkoviny sestávající z tzv. esenciálních aminokyselin, kterých rozeznáváme celkem 8 a další 2, které považujeme za semiesenciální. Dále obsahuje velmi lehce stravitelný tuk až z 99 %, který je považovaný za vůbec nejlépe stravitelný živočišný tuk. Široké spektrum minerálů, stopových prvků a vitamínů doplňují další prospěšné složky (látky stimulující růst prospěšných střevních bakterií - oligosacharidy, látky stimulující imunitu - nukleotidy, antioxidačně působící ubichinon apod). Na druhé straně je kozí mléko relativně chudé na železo, vitamín B6, B12 a kyselinu listovou. Proto jsou kojenecká kozí mléka jimi obohacovány (fortifikovány). 



kozí mlékoProč kozí mléko?

Z pohledu odborníků je kozí mléko považováno za zdravotně prospěšnější a lépe stravitelné, než mléko kravské. Zejména z důvodu velmi dobré stravitelnosti a také odlišného procentuálního zastoupení bílkovin (kaseinovém profilu) je kozí mléko v mnoha případech lépe snášené než mléko kravské. Obsah mléčného cukru (laktózy) je cca o 10 % nižší než v kravském mléce, ve fermentovaných mléčných výrobcích jeho obsah dramaticky klesá a jsou proto první volbou u osob s laktózovou intolerancí. 



Kozí mléko je blíže mléku mateřskému 

Pro citlivý trávicí trakt malých dětí je velmi důležitá skutečnost, že kozí mléko je svým složením velmi podobné mléku mateřskému. Podobná je velikost tukových částic (globulí). Kozí mléko je stejně jako mléko mateřské tzv. přirozeně homogenizované, což souvisí právě s malou velikostí tukových globulí. Má rovněž poměrně vysoký obsah imunitu stimulujících látek tzv. nukleotidů, které jsou pro správný vývoj novorozence a kojence velmi důležité. Dobře popsaný je pozitivní vliv kozího mléka na trávicí trakt a jeho pomoc při odstranění zácpy. Pro mnoho výhod je pochopitelné, že kozí mléko začalo být používáno do prémiových kojeneckých mlék. V zahraničí jsou dostupná již mnoho let. V ČR jsou již k dispozici přibližně čtyři roky. Dělíme je na mléka počáteční a pokračovací - viz tabulka. 

Druh mléčné výživyVěk dítěte 
Počáteční kojenecké kozí mléko Naše mléko 1 0 - 6 měsíců 
Pokračovací kojenecké kozí mléko Naše mléko 26 - 12 měsíců
Pokračovací kojenecké kozí mléko Naše mléko 31 - 3 roky 


náhradní kojenecká kozí výživaPočáteční kojenecké kozí mléko č. 1 je k dispozici tam, kde kojení z nějakého důvodu není možné. Nebo má maminka mateřského mlíčka méně, než by bylo potřeba...Toto mléko doporučuje lékař nebo jiný odborný pracovník. Je třeba připomenout, že kojení je pro dítě z mnoha ohledu nejvhodnějším typem výživy a náhradní kojenecká výživa se indikuje jen v odůvodněných případech. 

Pokračovací kojenecké kozí mléko č. 2 se podává batolatům od šestého měsíce věku. Tvoří již součást smíšené, vyvážené stravy batolete. Podává se do 1 roku věku.

Pokračovací kojenecké kozí mléko č. 3 dle dřívějšího označování se řadí mezi tzv. junior mléka. Je určené pro věk 1 - 3 roky. Oproti klasickému mléku, které koupíme v supermarketu, jsou pokračovací mléka upravena snížením obsahu bílkovin a minerálů tak, aby nedocházelo ke zbytečnému nadměrnému zatěžování citlivého trávicího traktu a ledvin malých dětí. Tímto ale hlavní výčet výhod podávání pokračovacích kojeneckých mlék nekončí. Důležitá je skutečnost, že jsou obohacena o železo, jód, vitamín D a probiotika. Bohužel u nás je stále mezi širokou veřejností rozšířené nesprávné podávání odtučněného kravského mléka - zejména z důvodu nedostatku esenciálních mastných kyselin a vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K).  



Součást zdravého jídelníčku

Od útlého věku je význam zdravé výživy důležitý. Dětství je obdobím vtiskávání. Utvářejí se stravovací zvyklosti a vyvíjí se chuťové preference. Vedení dítěte k zásadám zdravé výživy je jednou z nejdůležitější věcí pro jeho budoucí život. Zdravá výživa je základem zdraví a prevencí mnoha závažných chorob (obezita, metabolický syndrom, diabetes, vysoký krevní tlak) a jejich zdravotních komplikací. Součástí vyváženého jídelníčku je kozí mléko a výrobky z něj. Naučme se je zařazovat do jídelníčku ve vyšší míře. 

- - - - - 

Zajímá nás Váš názor! Máte dobrou zkušenost z Vaší rodiny? Budeme rádi za Vaše zkušenosti!

Jsme tu pro Vás! Pište na mail marketing@goldim.cz 

Najděte si nás také na facebooku!

teaser-center

Kontakt:

+420 734 157 140