Příběh GOLDIMu
Příběh GOLDIMu

Vždycky jsme říkali, že rodinná firma GOLDIM je jako ten čert z pohádky - malý, ale šikovný. Naše nápady na nové potraviny a doplňky stravy byly vždy unikátní a většinou „průkopnické“. 

Před 25 lety jsme začali v pronajatých výrobních prostorách s výrobou hotových jídel se sójovým masem a nevaječného trojobalu z obilných klíčků na řízky masové i zeleninové. Podíleli jsme se také na vývoji sušenek BEBE Dobré ráno a dodávali pak měsíčně Opavii přes 10 tun stabilizovaných pšeničných klíčků do tohoto výrobku. To byly začátky zaměřené na potraviny racionální výživy. Pak jsme postoupili o stupeň výše a v r. 1996 jsme jako jedni z prvních uvedli na trh probiotické nápoje a doplňky stravy. Bylo to v době, kdy i lékaři si mysleli, že probiotika jsou něco jako homeopatika.

Nalezli jsme však gastroenterologa - doc. MUDr. Kohouta, který pochopil perspektivy probiotik a tak jsme s ním zahájili úspěšnou klinickou studii přípravku ProbioFlora jako součást léčby celiakie a nespecifických střevních zánětů. Od r. 2000, vyráběná již ve vlastním výrobním závodě, je ProbioFlora stálicí mezi probiotiky v lékárnách. Tam také od stejného roku dodáváme námi vyvinutou rehydrataci pro kojence a malé děti - Kulíška. S tímto produktem má dobré zkušenosti téměř každá česká nebo slovenská maminka dítěte s průjmem nebo horečkou. Rozšiřování prvního výrobního závodu, o které se plně staral můj manžel a společník, probíhalo v etapách tak, jak se rozšiřoval sortiment o granulované čajíky pro kojenceurologické nápoje nebo nálevové biočaje.

Postupné rozšiřování bylo limitováno i finančními prostředky, protože banky malým firmám příliš nedůvěřovaly a tak podmínky úvěru byly pro nás nepřijatelné. Ale na rozvoj jsme si postupně vydělávali i rozšiřováním vývoje a výroby doplňků stravy pro výživu kloubů, srdce, očí, nervového nebo trávicího systému. Nyní se již v Soběslavi vyrábí ve 2 závodech, z nichž ten nový je určen výhradně pro kojenecké potraviny. Před zhruba 8 roky jsme na zahraniční cestě vyslechli příběh mamky s dětmi alergickými na kravskou bílkovinu, která po dobrých zkušenostech s kozím mlékem začala dovážet kojenecká mléka z Nového Zélandu. V té době naše vnučka Hanička, která byla kojená až do 1 roku, odmítala kaše s kravským mlékem, a tak nápad byl na světě.

Po důkladném studiu literatury vznikly nejenom Kozí kaše, ale i patentová přihláška směřující na snižování počtu dětí alergických na kravskou bílkovinu přirozeným posilováním odolnosti. Patentové úřady v ČR a SR nám po 6 letech přiznaly patent. Vnučka Hanča se stala tváří Kozích kaší. V mezidobí se narodila naše poslední vnučka, jejíž problémy s alergií na kravské bílkoviny se plně projevily po ukončení 3- měsíčního kojení. A tak Julinka byla naším prvním „pokusným králíčkem“, na němž byly testovány vývojové verze kozích kojeneckých mlék Naše mléko. Na tomto mlíčku výborně prospívala a po přidání Kozích kaší obtíže vymizely. Dnes v 6 letech není po alergii ani památky.

To, že kojenecké kaše i mléka byly základní výživou a že pomohly těm, které nejvíce miluji, je pro mne osobně největší zárukou kvality! Vyvíjet a vyrábět speciální potraviny pro potřeby těch nejbližších je úžasným spojením znalostí, nadšení a lásky.

Hana Poskočilová
Jiří Poskočil
zakladatelé společnosti GOLDIM

Kontakt:

+420 734 157 140